از بازگشت مصرف نفت به وضع عادی خبری نیست

از بازگشت مصرف نفت به وضع عادی خبری نیست
طبق جدیدترین ارزیابیها، تقاضا برای نفت تحت تاثیر ادامه قرنطینه و محدودیتهای رفت و آمد، در ماه میلادی جاری حدود۳۰ میلیون بشکه در روز و در کل سال ۲۰۲۰ حدود ۱۰ میلیون بشکه در روز کاهش پیدا خواهد کرد اما برخی پیش بینی‌های خوش بینانه درباره بهبود این وضعیت در نیمه دوم سال وجود دارد که ممکن است به واقعیت نپیوندند.

به گزارش اوپکس به نقل از ایسنا، از فوریه بانک‌های سرمایه‌گذاری هر هفته مکررا آمارهای خود را مورد بازبینی نزولی قرار داده‌اند و تا آوریل طول کشید تا درباره کاهش موقتی تقاضا به میزان ۲۵ تا ۳۰ میلیون بشکه در روز به تفاهم برسند. اما بسیاری از پیش بینی‌ها هنوز فرض را بر این گرفته‌اند که اقتصاد جهانی پس از سه ماهه سوم بهبود ۱۸۰ درجه ای پیدا خواهد کرد.

به عنوان مثال در گزارش ماهانه آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) که چهارشنبه گذشته منتشر شد، تصویر تیره و تاری از وضعیت تقاضای جهانی برای نفت ترسیم شد اما پیش بینی شد تقاضا برای نفت تا پایان سال به سطح عادی برمی گردد.

اما دلایل زیادی وجود دارد که چرا اقتصاد جهانی ممکن است حتی تا پایان سال ۲۰۲۰ به وضعیت عادی برنگردد.

یکی از این دلایل عادی بسیار روشن است: پاندمی کرونا همچنان ادامه دارد. نرخ ابتلا در اروپا و بخشهایی از آمریکا وضعیت ثابت پیدا کرده و باعث شده درخواستهایی برای رفع قرنطینه و ماندن در خانه مطرح شود. اما بارقه‌های امید ممکن است گمراه کننده باشد. به گفته بیورن شیلدراپ، تحلیلگر ارشد کالا در بانک SEB، مشکل این است که اکثر کشورها نرخ آلودگی پایین پنج درصد دارند اما بمحض اینکه محدودیتها کاهش پیدا کند، نرخ روزانه ابتلا دوباره افزایش پیدا می‌کند. و وضعیت قرنطینه در سه ماهه دوم به جای تبدیل شدن به وضعیت عادی احتمالا به شکل نیمه قرنطینه ادامه پیدا می‌کند و توقف و بازگشایی فعالیتها در تلاش دولتها برای مقابله با شیوع ویروس کرونا تداوم خواهد یافت.

بانک SEB هم با اشاره به این که تقاضا برای نفت در ماههای آوریل و مه به شکل نگران کننده‌ای پایان خواهد ماند، خاطرنشان کرد که تقاضا به این راحتی بهبود پیدا نمی‌کند. بیماری کووید ۱۹ از میان نرفته و مسیر عادی شدن تقاضا برای نفت ناهموارتر از تصورات خواهد بود.

پیش بینی‌های فعلی از قیمت ۴۰ دلار در هر بشکه شاخصهای قیمت وست تگزاس اینترمدیت و برنت در سال ۲۰۲۱ بر مبنای بهبود ۱۸۰ درجه‌ای وضعیت تقاضا است اما ریسک زیادی وجود دارد که این خوش بینی در ماههای آینده به باد رود و دوباره انتظارات قیمت برای سال آینده تغییر کند.

دلیل دوم این که چرا تقاضا ممکن است بهبود پیدا نکند این است که اقتصاد جهانی دچار مشکل شده است. چند روز پیش دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا اعلام کرد که رونق اقتصادی بمحض رفع تدابیر قرنطینه بازخواهد گشت.

اما آمار جدید اداره ملی تحقیقات اقتصادی آمریکا نشان می‌دهد که تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۰ ممکن است بر مبنای سالانه ۱۱ درصد کوچک شود.

صندوق بین‌المللی پول هشدار داده که اقتصاد جهان با بدترین رکود خود از زمان رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰ روبروست. گیتا گوپینات، اقتصاددان ارشد این نهاد هفته گذشته گفت: شدت و سرعت فروپاشی فعالیت که در پی شیوع ویروس کرونا روی داده است، بعید است در زندگیمان تجربه کرده باشیم.

بر اساس گزارش اویل پرایس، برآورد شده که حدود ۲۲ میلیون نفر در هفته‌های اخیر در آمریکا متقاضی دریافت بیمه بیکاری شده اند و بسیاری از این مشاغل تا پایان امسال ممکن است احیا نشوند و سرانجام این که فعالیت اقتصادی تا زمانی که واکسنی تهیه نشود یا حداقل تا زمانی که سیستم قوی برای تست کرونا وجود نداشته باشد تا اجازه دهد بخشهایی از اقتصاد گشایش پیدا کند، ممکن است بهبود پیدا نکند. آمار نشان می‌دهد که آسیبهای اقتصادهای منطقه‌ای در آمریکا در برخی از موارد به پیش از دستور قرنطینه برمی‌گردد زیرا مردم از ترس ویروس در خانه مانده و از هزینه خودداری کرده بودند. این به معنای آن است که حتی اگر تدابیر قرنطینه رفع شوند، اقتصاد به وضعیت عادی برنمی‌گردد زیرا افراد زیادی تا زمانی که احساس ایمنی نکنند، در خانه خواهند ماند.

 
۳۱ فروردین ۱۳۹۹ ۱۱:۲۴
تعداد بازدید : ۶۹۶