رونمایی ایران از یک محصول کمیاب پتروشیمی/ خودکفایی از واردات یک پلیمر استراتژیک

رونمایی ایران از یک محصول کمیاب پتروشیمی/ خودکفایی از واردات یک پلیمر استراتژیک
با بهره‌برداری از یک طرح جدید پتروشیمی در بندر ماهشهر تا چند هفته آینده، ایران رسما در تولید محصول کمیاب و استراتژیک " MDI " که در صنایع پلاستیک و خودروسازی دارای کاربردهای متعددی بوده، خودکفا می‌شود.

متنوع سازی سبد تولید محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های پلیمری یکی از سیاست‌های کلیدی دولت در برنامه پنجم و ششم توسعه است بر این اساس دولت قصد دارد به منظور خنثی سازی تحریم‌های نفتی، با متنوع سازی سبد تولید و صادرات پتروشیمی ایران، به نوعی بازارهای هدف پتروشیمی ایران در چهار گوشه جهان را متنوع تر کند.

به اعتقاد کارشناسان با افزایش تعداد مشتریان بین‌المللی ریسک تحریم صادرات محصولات پتروشیمی به حداقل کاهش می یابد. از این رو اخیرا صنعت پتروشیمی ایران از یک محصول جدید پتروشیمیایی که کاربرد فراوانی در صنایع پلاستیک و به ویژه صنایع خودروسازی کشور دارد، رونمایی کرده است.

مطابق با برنامه زمان بندی تعریف شده در شرکت ملی صنایع پتروشیمی طرح توسعه فاز دوم شرکت پتروشیمی کارون باید در سالجاری به پایان برسد که با بهره برداری از این طرح پتروشیمیایی برای نخستین بار کشور از واردات محصول کمیاب و استراتژیک واردات "
MDI " به طور کامل خودکفا شده و حتی وابستگی خارجی صنایع خودروسازی کشور به این پلیمر پرطرفدار کاهش می یابد.

ظرفیت تولید
MDI در مجتمع پتروشیمی کارون که در تولید " فوم‌های سخت"، عایق‌های حرارتی صنایع خودروسازی، رنگ و رزین و صنعت چسب دارای کاربردهای متنوع و متعددی است.

بر این اساس سالانه بیش از 40 هزار تن است که نیاز 20 تا 25 هزار تنی کشور به این محصول پلیمری را به طور کامل پاسخ می دهد و حتی ایران در ردیف یکی از کشورهای صادرکننده این محصول کمیاب پتروشیمیایی قرار می‌دهد.از محصول پتروشیمیایی
MDI در صنایع خودروسازی به طور گسترده استفاده می شود و با توجه به حجم تولید خودرو، تامین این نیاز در برنامه های صنعت پتروشیمی قرار دارد.

در حال حاضر پیشرفت ساخت و راه اندازی طرح توسعه فاز دوم شرکت پتروشیمی کارون بیش از 95 درصد است ضمن آنکه برای تولید این محصول استراتژیک پتروشیمیایی از 40 درصد از تجهیزات و کالاهای ساخت ایران استفاده شده است و حجم سرمایه گذاری برای فاز دوم شرکت پتروشیمی کارون بیش از 234 میلیون یورو و 231 میلیارد ریال سرمایه گذاری داخلی و خارجی انجام شده است.

محصول
MDI تولیدی در ایران در مقایسه با کشورهای شرق آسیا از کیفیت بالاتری برخوردار است، از سوی دیگر این مجتمع پتروشیمیایی به منابع اصلی تامین خوراک شامل تولوئن، بنزن و اسید نیتریک نزدیک است و از این رو هیچ مشکلی برای تامین خوراک این واحد پتروشیمی در داخل کشور وجود ندارد.
از سوی دیگر واحد اسیدنیتریک فاز دوم شرکت پتروشیمی کارون به زودی با ظرفیتی بالاتر از ظرفیت اسمی در مدار بهره برداری قرار می‌گیرد تا به عنوان خوراک این مجتمع در فاز یک و دو مورد استفاده قرار بگیرد و پیش بینی می شود با بهره برداری از این واحد، وابستگی این شرکت پتروشیمی به اسید نیتریک به طور کامل برطرف شود از این رو در این واحد پتروشیمی، امکان تولید سالانه 88 هزار تن اسید نیتریک با خلوص 64 درصد فراهم شود.
شرط توقف خام فروشی نفت و گاز
یک مقام مسئول با تشریح راهکارهای جذب سرمایه‌های خرد و پراکنده برای توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی و جلوگیری از خام فروش ینفت و گاز، اعلام کرد: دولت به‌منظور جذب سرمایه خصوصی و خارجی باید برای مدت 10 سال قیمت خوراک پتروشیمی‌ها را تعیین و تثبیت کند.
به گزارش خبرگزاری مهر، احمد بارول درباره مهمترین راهکارهای توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی به عنوان یکی از سیاست‌های کاهش خام فروشی نفت، گاز و پتروشیمی و مقابله با آثار تحریم، گفت: مهمترین راهکار در توسعه جذب سرمایه گذار خصوصی بوده که جذب این طیف از سرمایه گذاران هم در گروی ارائه سیاست های تشویقی است.
مدیرعامل پتروشیمی زاگرس با اعلام اینکه آمایش مناسب سرزمینی و لحاظ مجموعه عوامل اقتصادی، جمعیتی، زیست محیطی و امنیتی کلان کشور در محاسبات می تواند سرمایه‌های بخش خصوصی را به سمت توسعه صنایع تکمیلی هدایت کند، تصریح کرد: بر این اساس ایجاد شهرک‌های تخصصی صنایع تکمیلی و پایین دستی در جوار مجتمع‌های پتروشیمی، تأمین منابع مالی با ارائه شیوه‌های نوین سرمایه گذاری، تضمین تامین خوراک مطابق یک فرمول مشخص برای 10 سال از مهمترین پیش نیازها در این بخش است.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه همچنین توسعه بازارهای مصرف صنایع تکمیلی پتروشیمی در داخل کشور ضروری به نظر می رسد، اظهار داشت: علاوه بر این به منظور جذب سرمایه های سرگردان و کوچک باید راه اندازی بانک های اطلاعاتی و مراکز مشخص جهت راهنمایی هم در دستور کار قرار بگیرد.
وی با یادآوری اینکه نظام بانکی کشور هم می تواند نقش مهمی در جمع‌آوری و واگذاری تسهیلات جهت توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی ایفا کند، تبیین کرد: در برنامه تامین منابع مالی توسعه صنایع تکمیلی می‌تواند با استفاده از روش‌هایی همچون فروش هایی اوراق مشارکت مشکلات را به حداقل کاهش داد.
بارول همچنین با تاکید بر اینکه جذب سرمایه گذار خارجی به ویژه به منظور توسعه صنایع تکمیلی لازم و ضروری است، تبیین کرد: جذب سرمایه گذاران خارجی علاوه بر اطمینان سرمایه گذار از صحت توجیه اقتصادی و تأمین سود مناسب نیازمند ثبات سیاست‌های ارزی، پولی و مالی و همچنین ارائه تضمین های قانونی کافی در مورد امنیت سرمایه و امکان خروج اصل و سود سرمایه خارجی است.
به گفته وی از سوی دیگر با وجود منابع کافی خوراک اولیه صنایع نفت و گاز و پتروشیمی در استان بوشهر و خوزستان، اما ضعف زیرساخت‌ها شامل جاده های ارتباطی، شبکه راه آهن، امکانات خدماتی و رفاهی و اجتماعی موجب شده که صرفا دولت با اتکا به سرمایه‌گذاری بزرگ در این مناطق اقدام به احداث واحدهای صنعتی و پتروشیمی کند.
مدیرعامل پتروشیمی زاگرس، خاطرنشان کرد: احداث شهرک‌های تخصصی صنایع پایین دستی و ایجاد تاسیسات زیربنایی و تمرکز خدمات مورد نیاز این واحدها و همچنین بسترسازی مناسب برای تامین نیازهای رفاهی شاغلان در چنین صنایع می تواند به کاهش نگرانی‌های احتمالی سرمایه‌گذاران در مورد دسترسی به خدمات مورد نیاز و تحمیل هزینه‌های اضافی منجر شود.

به گزارش مهر، دفتر توسعه صنایع تکمیلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به منظور اجرای سیاست‌های دولت در توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی برگزاری دومین همایش بین‌المللی معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خوزستان را هدف گذاری کرده است.
۴ تیر ۱۳۹۲ ۰۰:۴۲
مهر |
تعداد بازدید : ۹۴۷