گره قراردادهای نفتی تا سال‌ها باز نمی‌شود / انتقاد از رشد قارچی شرکت‌های نفتی

گره قراردادهای نفتی تا سال‌ها باز نمی‌شود / انتقاد از رشد قارچی شرکت‌های نفتی
سیل قراردادهای نفتی بسته شده ایران در سال‌های اخیر اسارتی را به همراه دارد که به گفته کارشناسان رهایی از آن سال‌ها به طول خواهد انجامید.
به گزارش خبرنگار انرژی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، غلامحسین حسن‌تاش ـ کارشناس مسائل نفتی ـ با اشاره به این که از سال 76 رویکرد جدیدی در اجرای طرح‌های بالا‌دستی نفت اجرایی شد که پایه‌‌ بناهای غلطی را گذاشت که هم اکنون نیز بر همین اساس حرکت می‌کنیم، تاکید کرد: کشوری با تعدد بالای میدان‌های نفت و گاز باید در توسعه‌ اولویت داشته باشد، چرا که کشور توان مدیریتی، مالی، اجرایی و جذب سرمایه را برای توسعه‌ تمام میدان‌ها ندارد.

** مسابقه دولت‌ها در بستن قراردادهای نفتی

این کارشناس با اظهار این‌که دولت‌ها برای این‌که از دولت‌های قبلی کم نیاورند، در مسابقه بستن قرار‌داد‌های نفتی افتاده‌اند، گفت: به این وضعیت می‌توان اسارت قرار‌داد نام نهاد.

او ادامه داد: ‌اگر روزی توانمند‌ترین افراد وارد صنعت نفت شوند، پنج سال طول خواهد کشید که گره این قرار‌داد‌ها باز شود.

حسن‌تاش با بیان اینکه اکنون صنعت نفت مدیریت قویی ندارد، تصریح کرد: علاوه بر مدیریت، سازمان‌دهی مناسبی نیز وجود ندارد؛ در واقع سنگ بنای این ساختار نامناسب از 10 ـ 15 سال پیش گذاشته شده به طوری که بسیاری از دستگاه‌های بنا شده در صنعت نفت درحال حاضر تبدیل به اخلال در آن شده‌اند.

** تنها بر روی میدان‌های مشترک متمرکز شوید

وی با تاکید بر تهیه یک نقشه‌ جامع توسعه مخازن هیدورکربوری کشور و تعیین اولویت برای توسعه‌ آنها، توسعه همه میدان‌ها به یک روش را غلط دانست و افزود: حداقل اگر این نقشه جامعه تهیه نمی‌شود، تا زمانی که تحریم هستیم، پرونده‌ تمام میادین را ببندیم و عزم ملی را معطوف میدان‌های مشترک کنیم؛ در غیر این صورت مخزن‌های مشترک تخلیه می‌شود و این قطعا خیانت است.

او با اشاره به خروج شرکت‌های خارجی پس از تحریم‌ها گفت: شرکت‌های خارجی باید در دراز‌مدت شریک ما باشند که در اولویت‌ها با ما همکاری می‌کنند.

** رشد قارچ‌گونه شرکت‌های نفتی

این کارشناس با اشاره به این‌که بعد از خروج شرکت‌های نفتی خارجی، هر فردی به راحتی تشکیل یک شرکت بالا‌دستی را می‌دهد و به راحتی هم با آن قرار‌داد امضاء می‌شود، گفت: در واقع اگر توان داخلی وجود دارد، آنها را تجمیع کنیم و مشکلات سرمایه‌ای آنها را حل کنیم.

** فاجعه در پارس جنوبی

او با بیان این‌که یک فاجعه‌ نفتی در لایه‌ نفتی میدان پارس جنوبی در حال رخ‌دادن است، توضیح داد: هم‌اکنون قطر روزانه 450 هزار بشکه در روز این لایه نفتی برداشت می‌کند، این درحالی است که تولید ایران صفر است.

** مواضب باشید! از عراق عقب نیفتید

حسن تاش با اعلام این‌که در آخر ماه آوریل تولید عراق به سه میلیون بشکه در روز رسیده است، گفت: چند ماهی است که صادرات این کشور از ایران جلو افتاده و به زودی در تولید هم همین اتفاق خواهد افتاد.

او با اشاره به این‌که از میادین مشترک با عراق عقب نیستیم، اما با توجه به حضور شرکت‌های خارجی در عراق ممکن است از این کشور هم عقب بمانیم، تاکید کرد: باید اقدامی صورت گیرد که فاجعه برخی از میدان‌های مشترک در رابطه با عراق پیش نیاید.

** بیگانگی دستگاه دیپلماسی کشور با مسائل نفت و گاز

حسن تاش هم‌چنین از عدم حضور دستگاه دیپلماسی کشور در مورد میادین مشترک انتقاد کرد و گفت: دستگاه دیپلماسی کشور با مسائل نفت و گاز بیگانه است، البته وزارت نفت هم مطالبه‌ای از وزارت امور خارجه در این مسائل ندارد و گاهی تصور می‌شود که این وزارتخانه تمایلی به این کار ندارد.

۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۱ ۲۱:۴۱
تعداد بازدید : ۱,۴۵۲