رییس کل گمرک ایران در نشست با فعالان اقتصادی از زمان بازگشایی مرز ترکیه خبر داد. فرود عسگری به نقل از معاون اول رییسجمهوری عنوان کرد که صرف یکی دو روز آینده مشکل مرز حل خواهد شد و در ضمن هیاتی از ایران برای حل و فصل این موضوع به ترکیه رفته است.
تعادل |
رییس کل گمرک ایران در نشست با فعالان اقتصادی از زمان بازگشایی مرز ترکیه خبر داد. فرود عسگری به نقل از معاون اول رییسجمهوری عنوان کرد که صرف یکی دو روز آینده مشکل مرز حل خواهد شد و در ضمن هیاتی از ایران برای حل و فصل این موضوع به ترکیه رفته است. در این نشست فعالان اقتصادی درخواستهای خود را از رییس گمرک مطرح کردند. این مقام دولتی هم از رفع محدودیتهای تعرفهای و اصلاح سیاستها سخن گفت.
برخی لنجها به اندازه تولید سه ماه کارخانهها پارچه وارد میکنند
در نشست هیات نمایندگان اتاق تهران، رییس کل گمرک ایران با اشاره به افزایش استفاده از ظرفیتهای دو قانون موانع کسب و کار و حقوق گمرکی گفت: ورود موقت 90درصدی شده و حداقل تضمینها برای ترانزیت کالا از مبادی ورودی کشور تعیین شده است. فرود عسگری با تاکید بر اینکه 20 بازارچه مشترک مرزی و 31 گمرک ملوانی در حال فعالیت هستند، تاکید کرد: حجم کالایی که توسط ملوانان و کولبران وارد کشور میشود تا 10 میلیارد دلار تخمین زده شده است و در چهار استان خدمات کولبری ارایه میدهیم، در حالی که در ایران حدود 16 رویه گمرکی داریم و این متفاوت با همه جای دنیاست. در بخش دیگری از این نشست فعالان اقتصادی درباره مشکلات خود با فرود عسگری سخن گفتند. سجاد غرقی، عضو هیات نمایندگان این اتاق، با اشاره به مسائل مرتبط با تعرفههای گمرکی و قیمتگذاری محصولات معدنی، بر لزوم اخذ نظرات انجمنهای تخصصی تاکید کرد. غرقی در این نشست خطاب به رییس کل گمرک ایران، اظهار داشت: در حال حاضر برخی مشکلات درخصوص محاسبه تعرفهها برای محصولات معدنی وجود دارد. به عنوان مثال، در هماتیت با عیار زیر 65 درصد، کد تخفیف لحاظ نشده و تعرفهها مشابه کنسانتره محاسبه میشود که این امر منجر به اختلاف قیمت قابل توجهی شده است. او همچنین افزود: در مورد محصولات فشرده و فشرده باز شده، پیشنهاد میشود که نظرات تخصصی از انجمنهای مرتبط دریافت شود، زیرا این انجمنها به دلیل ارتباط نزدیک با صادرکنندگان، اطلاعات بهروزتری دراختیار دارند. محمدرضا نجفیمنش هم افزود: با شرایط ارزی کنونی، تعیین ارزش پایین برای محصولات به منظور کاهش حقوق گمرکی، نه تنها مفهومی ندارد بلکه باعث زیان بیشتر میشود. او در پایان سخنان خود خواستار پیگیری این مسائل و ارایه راهکارهایی برای رفع موانع موجود شد و از همکاریهای بیشتر میان دولت و بخش خصوصی استقبال کرد. امین مقدم، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، به مشکلات موجود در نظام گمرکی و ترخیص کالاها اشاره کرد. او گفت: یکی از معضلات موجود، تعریف گمرکی برای ترخیص پارچه بر اساس وزن (هر کیلو) است. او با انتقاد از این روش گفت: سالهاست در این مورد مذاکره کردهایم، اما نتیجهای حاصل نشده است. او افزود: در بازار، پارچه براساس متر خرید و فروش میشود، نه کیلو و این شیوه ترخیص مشکلات زیادی برای فعالان این حوزه ایجاد کرده است. مقدم در ادامه به وضعیت پوشاک اشاره کرد و گفت: پوشاک نیز به صورت کیلویی ترخیص میشود که با واقعیت بازار همخوانی ندارد. مقدم این وضعیت را غیرمنطقی دانست و بر لزوم اصلاح رویههای موجود تاکید کرد. این عضو هیات نمایندگان در ادامه به معضل واردات از طریق لنجها پرداخت و اظهار کرد: برخی لنجها به اندازه تولید سه ماه کارخانههای پارچهبافی، پارچه وارد کشور میکنند، بدون آنکه تعرفه گمرکی برای آنها لحاظ شود. او افزود: این موضوع بارها مطرح شده، اما تاکنون واکنشی از سوی مسوولان مشاهده نشده است. مقدم همچنین به مشکل تفاوت میان نمونههای آزمایشگاهی پارچه و پارچههای ترخیص شده اشاره کرد و گفت: این تفاوتها نشان میدهد که نظارت کافی بر روند ترخیص وجود ندارد. مقدم در پایان خواستار رسیدگی فوری به این مسائل و اصلاح ساختارهای گمرکی شد.
تکلیف مرز ترکیه کی مشخص میشود؟
احمدرضا فرشچیان، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، به مسائل مرتبط با نرخ حقوق گمرکی و وضعیت مرزها اشاره کرد. فرشچیان با اشاره به اظهارات نجفی عرب درباره نرخ حقوق گمرکی در سال آینده، اظهار کرد: قرار است نرخها تغییر کند و این مساله به همراه ارزش افزوده، هزینه سنگینی برای واردکنندگان ایجاد خواهد کرد. او همچنین به موضوع وضعیت مرزها پرداخت و گفت: بسیاری از واردکنندگان و فعالان اقتصادی خواستار اطلاع از آخرین وضعیت باز یا بسته بودن مرزها هستند. فرشچیان پرسید: آیا مرزها باز شدهاند؟ اگر باز شدهاند، با چه تمهیداتی و تا چه زمانی این وضعیت ادامه خواهد داشت؟ و اگر هنوز بسته هستند، چه تدابیری برای این شرایط در نظر گرفته شده است؟ او بر ضرورت اطلاعرسانی دقیق و بهموقع برای رفع نگرانیهای فعالان اقتصادی تاکید کرد.
پاسخ رییس گمرک به فعالان اقتصادی
رییسکل گمرک ایران، در واکنش به درخواستهای فعالان اقتصادی گفت: یکی از بزرگترین چالشهای موجود در تجارت خارجی ایران، تفاوت نرخ ارز است که مشکلات زیادی را در فرآیندهای گمرکی و ارزشگذاری کالاها ایجاد میکند. او تاکید کرد که نرخ ارز بهطور پیوسته تغییر میکند و این تغییرات بر نحوه محاسبه ارزشگذاری کالاها تاثیر میگذارد. گمرک ایران برای حل این معضل، جلسات مختلفی با فعالان اقتصادی برگزار کرده است تا راهحلهایی برای تعدیل ارزشگذاری کالاها و تطابق آن با نرخ ارزهای روز پیدا کند. عسگری تاکید کرد که این مشکلات ممکن است باعث نارضایتیهایی از طرف صادرکنندگان و واردکنندگان شود، اما گمرک ایران با برگزاری جلسات مستمر و پیگیریهای دقیق، در تلاش است تا این مسائل را حل کند. فرود عسگری توضیح داد: در صورتی که انجمنها یا فعالان اقتصادی انتقادی نسبت به ارزشگذاریها داشته باشند، گمرک ایران آمادگی دارد تا دوباره آنها را بازنگری کند و در صورت لزوم اصلاحات لازم را انجام دهد. به گفته عسگری، در این فرآیند مهمترین نکته این است که گمرک ایران هیچ سختگیری بیموردی در زمینه ارزشگذاری ندارد و سعی میکند که این فرآیند به صورت شفاف و منصفانه انجام شود. به گفته عسگری، مشکلات موجود در واردات قطعات به دلیل شرایط اقتصادی و ارزی ممکن است برای فعالان اقتصادی سخت باشد، اما گمرک ایران تمام تلاش خود را میکند که از بروز تخلفات جلوگیری کند و فرآیند ترخیص کالاها را تسهیل کند.
رفع محدودیتهای تعرفهای و اصلاح سیاستها
عسگری بر لزوم نظارت دقیق بر اظهارنامههای وارداتی تاکید کرد و گفت که در صورتی که کماظهاری یا تخلفی در فرآیند واردات مشاهده شود، گمرک ایران بدون تردید وارد عمل میشود و اقدامات قانونی لازم را انجام خواهد داد. او همچنین از فعالان اقتصادی خواست که در صورت مشاهده هرگونه تخلف، سریعا آن را به گمرک اطلاع دهند تا بهموقع رسیدگی شود. عسگری گفت که این نوع نظارت مستمر ازسوی گمرک ایران به جلوگیری از فساد و تخلفات مالی کمک میکند و فرآیندهای وارداتی را شفافتر میسازد.
رییس کل گمرک ایران در مورد اصلاح سیاستها و تعرفههای گمرکی نیز توضیحاتی ارایه داد و گفت که گمرک ایران در برخی موارد میتواند با همکاری سازمانها و نهادهای مختلف تعرفهها را تعدیل کرده و تسهیلاتی برای صادرات و واردات کالاها ایجاد کند. او همچنین گفت که تمامی دستورالعملها و بخشنامهها باید از طریق وزارتخانههای ذیربط به گمرک ابلاغ شود تا در چارچوب قانون و بر اساس قوانین تجاری کشور اقدام شود.
راهاندازی مسیر سبز برای کالاهای غیرضروری
در خصوص بخشنامههای اجرایی، عسگری توضیح داد که بهطور کلی گمرک تلاش کرده است تا تعداد بخشنامهها را کاهش دهد و تنها در موارد خاص و ضروری اقدام به صدور آنها کند. او گفت: ما هیچ بخشنامه جدیدی صادر نمیکنیم، به جز مواردی که ضرورت دارد و این روند بهشدت کاهش یافته است. حتی بخشنامههای قبلی که توسط دستگاههای دیگر صادر شدهاند، بهدقت بررسی میشوند تا از بروز مشکلات در روند تجارت جلوگیری شود.
عسگری در مورد مسیر سبز برای کالاهای وارداتی گفت: ما در حال ایجاد فرآیندهایی برای تسهیل ترخیص کالاهای غیرضروری و کالای اولیه هستیم. هدف ما این است که دامنه مسیر سبز را افزایش دهیم تا کالاهایی که ضروری نیستند و واردات آنها در مقیاس بزرگ نیست، سریعتر از گمرک عبور کنند و به بازار عرضه شوند.
بانک مرکزی برخی مواقع در تخصیص ارز تاخیر دارد
رییس کل گمرک ایران به مشکلاتی که در زمینه تخصیص ارز و تعامل با بانک مرکزی وجود دارد، اشاره کرد. او بیان کرد: بانک مرکزی برخی مواقع در تخصیص ارز تاخیر دارد و این باعث بروز مشکلاتی در ترخیص کالاها میشود. ما در گمرک از طریق ارتباط مستمر با بانک مرکزی در تلاش هستیم تا این مشکلات را حل کنیم، اما متاسفانه گاهی اوقات با روندهای پیچیدهای روبهرو هستیم. عسگری همچنین در رابطه با محدودیتهای وارداتی و سیاستهای مربوط به واردات کالا توضیح داد: ما برخی مواقع با محدودیتهایی در واردات کالاهای خاص مواجه میشویم که این به دلیل سیاستهای جدید یا نیازهای داخلی است. این مساله بهویژه در حوزه کالاهای اساسی بیشتر نمایان است. با این حال، تلاش میکنیم که با همکاری و هماهنگی با دستگاههای دیگر، فرآیند واردات این کالاها تسهیل شود.