درخواستهای اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی از دولت

چهاردهمین همایش سالانه اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ایران با محوریت آینده صادرات در تنگنای چالش های داخلی و بین المللی برگزار شد .
به گزارش اقتصاد کارا، چهاردهمین همایش سالانه اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ایران با محوریت آینده صادرات در تنگنای چالش های داخلی و بین المللی در محل سالن همایش هتل ارم برگزار گردید. این همایش میزبان 600 الی 700 نفر از مدیران ارشد شرکت‌های تولیدی و صادراتی در حوزه فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی، نمایندگان سازمان‌های دولتی و فعالین اقتصادی بود.

همزمان با برگزاری این رویداد، بیانیه همایش چهاردهم در 6 محور خطاب به دولت صادر شد. در این بیانیه با اشاره به سطح بسیار بالای چالش منطقه ای و بین المللی در برابر کشور، از دولت درخواست شده تا تعاملات بین المللی و منطقه ای را با هدف کاهش تنگناهای اقتصادی و صادراتی مد نظر قرار دهد. تاکید بر طراحی برنامه ای جامع در روند خصوصی سازی، ایجاد رگولاتوری تخصصی و مستقل زنجیره نفت و گاز، ممانعت از وزود ایران به فهرست سیاه fatf ، حذف هرگونه قاچاق و رانت و حذف یارانه نفت کوره و نفت سفید و در نهایت پرهیز از تصمیم گیری های پراکنده و نهضت تولید بخشنامه و نیز مشورت با نهادهای تخصصی قبل از تصمیم گیری از جمله این درخواست هاست.

سهم بخش خصوصی در اقتصاد نفتی کاهش یافته است
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی در این همایش گفت: در سال‌های اخیر به دلیل مشکلات مختلف، ‌نقش دولت در صنایع بالادستی نفت افزایش داشته و از همین رو سهم بخش خصوصی نه تنها افزایش پیدا نکرده بلکه شاهد کاهش نقش این بخش نیز هستیم.

حمید حسینی با بیان اینکه در گذشته خرید بر اساس نیاز انجام می‌شد، ادامه داد:‌ اما اکنون مردم خریدی را انجام می‌دهند که امیدوار باشند در آینده آن کالا گران شود. ‌مشکل اقتصاد ایران این است که امکان پیش‌بینی آینده وجود ندارد.

وی با بیان اینکه دولت یازدهم با برنامه توانست برجام را محقق کرده و تورم را کاهش دهد، ‌ تاکید کرد: ‌اما دولت دوازدهم تنها بحران‌ها را فرو نشاند و برنامه‌ای نداشت که این امر صدمات جدی به بخش خصوصی وارد کرده است. برای کنترل شرایط، دولت در صنایع بالادستی نفت و گاز وارد شده و سهم بخش خصوصی نه تنها افزایش پیدا نکرده بلکه شاهد کاهش نقش این بخش نیز هستیم.

سخنگوی اتحادیه اوپکس چالش دیگر بخش خصوصی را تحولات بازار انرژی عنوان کرد و افزود:‌ در دنیا، انرژی‌های فسیلی با برق در حال جایگزینی است و افزایش یک میلیون بشکه‌ای تولید نفت شیل نیز هر ساله بر اقتصاد صادرکنندگان نفت فشار می‌آورد.

وی مشکل دیگر را قوانین IMO دانست و گفت:‌ این قوانین علاوه بر آنکه باعث کاهش قیمت نفت خام ترش در دنیا می‌شود، ‌قیمت نفت کوره تولیدی ایران را نیز کاهش خواهد داد تا آنجا که قیمت نفت کوره با سولفور بالا به ۳۸۰ دلار در هر تن رسیده و این در حالی است که نفت کوره با سولفور ۰.۵ درصد ۶۴۰ دلار قیمت‌گذاری می‌شود.

به گفته حسینی عمده میادین نفتی ایران، ‌دارای نفت سبک و ترش است و از همین رو تحولات بازار به ضرر ایران خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه بازارهای منطقه‌ای یکی از مزیت‌های ایران به شمار می‌رود، ادامه داد: ‌اما در این زمینه نیز خوب عمل نکرده‌ایم و در آخرین مورد می‌توان به امضای قرارداد خرید گاز کویت از قطر اشاره کرد که می‌توانست بازار مناسبی برای گاز ایران باشد.حسینی چالش منطقه‌ای دیگر را خط لوله روسیه به ترکیه دانست و گفت: ‌این خط لوله نیز می‌تواند بازار دیگر ایران را تحت تاثیر قرار دهد.

وی به چالش‌های داخلی مانند پیمان‌های ارزی و گواهی منشا اشاره کرد و افزود: ‌با وجود بورس و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ‌ این کنترل از سوی وزارت نفت بی‌معنا است.

عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی تاکید کرد:‌مالیات بر ارزش افزوده نیز نقدینگی بنگاه‌های صادراتی را تحت فشار قرار می‌دهد و در حالی که واردکنندگان از این مالیات معاف هستند اما کاری برای صادرکنندگان به عنوان تامین‌کنندگان اصلی ارز انجام نمی‌شود. وی به لزوم ایجاد رگولاتور مستقل اشاره کرد و گفت: قرار است وزیر نفت جلسه‌ای با اعضای هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی داشته باشد.

شکایت همسایگان شرقی از کیفیت فرآورده های نفتی ایران
معاون امور بین الملل وزیر نفت نیر در سخنانی اظهار داشت؛ همسایگان شرقی نسبت به کیفیت فرآورده های صادراتی ایران شکایت دارند که این موضوعی نگران کننده است.

امیرحسین زمانی نیا با بیان اینکه رگولاتوری فراتر از اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت و گاز و پتروشیمی است، ادامه داد: رگولاتوری یک نهاد حاکمیتی است. آیا در ایران با در نظر گرفتن عدم شفافیت ها و فساد می توانیم از رگولاتوری فراتر از دولت و بی طرف صحبت کنیم؟ رگولاتور حاصل مقطعی از توسعه سیاسی، فرهنگی و اقتصادی است که امیدوارم به ان جایگاه رسیده باشیم.

معاون وزیر نفت گفت: در چالش های بین المللی نه شما و نه وزارت نفت نمی توانند کاری کنند، اما در مورد چالش های داخلی باید به دنبال راه حل باشیم.

وی با بیان اینکه همسایگان شرقی نسبت به کیفیت فراورده ها شکایت دارد، افزود: این شکایت ها بیشتر شده و این موضوع باعث نگرانی است. زمانی نیا با اشاره به اینکه صادر کنندگان شبیه تیم حمله هستند ، ادامه داد: باید به صادرات به ترکیه فکر کرد و روی این کشور به عنوان بازار صادراتی تمرکز کرد.

وی گفت: ظرفیت های داخلی ما بسیج شده و کارها با تمام توان در حال انجام است. همچنین با حمایت صندوق توسعه ملی، طرح های توسعه ای در غرب کارون و فرزاد انجام خواهد شد.

وی ادامه داد: پتروشیمی ایران سهم قابل ملاحظه ای در تامین مالی کشور دارد و در عین حال اتحادیه اوپکس هم نقش مهمی در این زمینه عهده دار است.

علاوه بر اظهارات سخنگوی اتحادیه و معاون امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت، دکتر لعیا جنیدی معاون حقوقی رئیس جمهور، دکتر شیرکوند معاون اقتصادی معاون اول رئیس جمهور، دکتر نیلی مشاور اقتصادی سابق رئیس جمهور، دکتر پدرام سلطانی عضو شورای عمومی فدراسیون جهانی اتاق های بازرگانی حضور داشتند و به موضوعاتی نظیر، نقش و جایگاه دولت در تنظیم گری(رگولاتوری) با نگاه به زنجیره صنعت نفت، چالشهای منطقه ای و جهانی صنعت نفت و نگاه وزارت نفت به بخش خصوصی در رویارویی با این چالشها، چرایی بدنه بزرگ دولت و کوچک ماندن بخش خصوصی، چالش های داخلی و بین المللی و آینده صادرات پرداختند. پنل تخصصی این همایش با حضور نمایندگان وزارت نفت، اتاق بازرگانی تهران، انجمن پالایشگاه های کشور و نمایندگان اتحادیه در خصوص رگولاتوری در صنعت نفت و نرخ خوراک واحد های تولیدی برگزار گردید. در حاشیه برگزاری این همایش ضمن تقدیر از آقایان اسلامی، خسروجردی و اسپندیاری، سه تن از پیشکسوتان اتحادیه، دو کارگاه آموزشی با عنوان داوری و آشنایی با قانون مالیات بر ارزش افزوده نیز برگزار گردید.
۲۸ دی ۱۳۹۸ ۱۷:۱۵
تعداد بازدید : ۳۱۶