فروش نفت در بازارهای خاکستری

فروش نفت در بازارهای خاکستری

فیروزی در خصوص تداوم تحریم نفتی ایران و نحوه گذر از این چالش گفت: واقعیت این است که امروزه در بازارهای بین المللی انرژی حدود 90 میلیون بشکه نفت خام روزانه معامله می شود که از این میزان حدود 7 تا 10 درصد به صورت قاچاق به فروش می رسد. برای مثال زمانی که هشت کشور معافیت از تحریم های نفتی ایران را دریافت کردند، سه کشور تایوان، یونان وایتالیا از معافیت خرید خود استفاده نکرده و خریدی از نفت ایران نداشتند. حال سوال اینجاست که این کشورها چرا از ایران نفت خریداری نکردند؟

دلیل اصلی آن است که این کشورها تمایل به خرید نفت قاچاق لیبی در این مدت داشتند چرا که قیمت نفت لیبی بسیار پایین تر بود. وی در ادامه افزود: در نتیجه اگر روزی فرا رسد که کشورهای باقیمانده از معافیت خرید نفت ایران همچون هند و چین و کره جنوبی هم نتوانند نظر امریکا برای تمدید معافیت را جلب کنند، ایران می تواند مانند کشورهای دیگر تصمیم به فعالیت فروش نفت به صورت غیرقانونی نماید.

فیروزی با اشاره به تفاوت تحریم قبلی ایران و تحریم جدید گفت: در دوره قبل ما نمی توانستیم حتی به صورت قاچاق نفت بفروشیم چراکه از سوی شورا امنیت برای ایران قطعنامه صادر شده بود. از این رو تبعیت از تحریم ها برای همه کشورها لازم الاجرا بود. اما امروز اینگونه نیست و ما فقط تحریم نفتی دولت امریکا و سه متحد منطقه ای این کشور هستیم و سایر کشورها می توانند پذیرای نفتکش های ایران باشند وهیچ نیروی نظامی حق دخالت ندارد.

از این رو منطقی به نظر می رسد که مقامات کشورمان اعلام داشته اند که ما به هر میزان که بخواهیم می توانیم نفت بفروشیم البته هنوز وارد این مدل فروش نفت نشده ایم. اما اگر معافیت ها تمدید نشود ایران گریزی جز این موضوع ندارد ومی تواند در بازارهای خاکستری اقدام به فروش نفت کند.

اما مسئله در جای دیگر است و آن مشکل در فروش فراورده های نفتی کشور است. چراکه هم به سختی فراورده های ما را خریداری می کنند و هم مشکلات حمل و نقل نیز مزید بر علت شده است. وی یکی از مشکلات حمل ونقل را کشتی های بزرگ دانست و گفت: در حال حاضر کشتی های بزرگ نمی توانند فراورده هایی همچون مازوت و گازوییل را از بندرگاه های ایران جا بجا کنند.

در نتیجه فیروزی فروش نفت خام در بازارهای خاکستری حال حاضر را آسان تر از فروش فرآورده های نفتی دانست و گفت: درست است که فروش نفت خام نسبت به زمان اوج خود در سال گذشته کاهش داشته است اما راه های فروش نفت از مجاری غیر قانونی بیشتر از فراورده های نفتی است.

وی یکی دیگر از چالش ها در صادرات فرآورده های نفتی به ویژه برای بخش خصوص را تفکر سنتی دانست. فیروزی در این رابطه گفت: ما سالیان سال عادت به فروش فراورده در بندر فجیره داشتیم و از آنجاکه امارات متحده در حال حاضر عزم خود را برای تحریم ایران جزم کرده است، تجارت در این بازار برای ایران در معرض خطراست. اما اگر در بخش خصوصی بازارهای دیگری را کشف و شناسایی می کردیم، تاب آوری در شرایط تحریم برایمان راحت تر بود. برای مثال الان زمان آن رسیده که از بازارهای قطر و عمان نیز استفاده کنیم.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص امور بین الملل و راهکارهایی برای برطرف نمودن چالش های وارد کردن ارز به کشور گفت: در حال حاضر بیشتر کشورهای طرف معامله با ما باید به فکر راه چاره برای مبادلات مالی با ما باشند. از این رو چینی ها، روس ها و اروپایی ها باید فکری برای خروج از سیطره امریکا کنند. امروز بحث تحریم ایران است و ممکن است تحریم گریبان دیگرکشورها را بگیرد. از این رو اروپایی ها و دیگر کشورها باید برای برچیدن نظام آمریکایی حاکم بر بانک ها و مبادلات مالی خود بی اندیشند. در نتیجه باید با کمک سایر کشورها بر مشکلات مالی حاصل از تحریم فائق آییم چراکه به تنهایی نه توان اقتصادی مقابله با آن را داریم و نه توان تکنولوژیکی برای انتقال پول صادرات به کشور را داریم.
۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ ۱۰:۳۳
تعداد بازدید : ۴۴۶