پاسخ های زیرکانه زنگنه به مخالفان

عملکرد بیژن زنگنه وزیر نفت دولت اصلاحات، امروز زیر ذره‌بین نمایندگان مجلس قرار گرفت تا مشخص شود که آیا او صلاحیت سکان‌داری این وزارتخانه در دولت تدبیر و امید را دارد یا خیر.

عملکرد بیژن زنگنه وزیر نفت دولت اصلاحات، امروز زیر ذره‌بین نمایندگان مجلس قرار گرفت تا مشخص شود که آیا او صلاحیت سکان‌داری این وزارتخانه در دولت تدبیر و امید را دارد یا خیر.

به گزارش ایسنا، احمد توکلی، علیرضا زاکانی و مقیمی به عنوان مخالفان وزیر پیشنهادی نفت و ایرج عبدی و حیدری‌طیب به عنوان موافقان وی سخن گفتند.

مقیمی: اشتیاق به شرکت‌های خارجی و تحقیر شرکت‌های داخلی از ویژگی‌های زنگنه است

نماینده مردم بهشهر در مجلس شورای اسلامی، اشتیاق به شرکت‌های خارجی و تحقیر شرکت‌های داخلی را از ویژگی‌های مدیریتی زنگنه دانست.

احمدعلی مقیمی که در مخالفت با وزیر پیشنهادی نفت در جلسه علنی بعدازظهر امروز (پنجشنبه) مجلس سخن می‌گفت، اظهار کرد: مخالفت من نسبت به آقای زنگنه با عنایت به فرمایشات رهبری در خطبه‌های عید فطر مبنی بر انتخاب وزرای صالح توسط نمایندگان است که راهکار راهبردی برای انتخاب وزرا ارائه کردند.

وی افزود: بدیهی‌ترین برداشت از سخنان رهبری این است که وظیفه مجلس انتخاب وزرای صالح است و الزاما رای اعتماد به همه وزرا نیست. صالح بودن هر وزیری باید برای نمایندگان احراز شود. چه در حوزه تخصصی و برنامه‌ای و چه در دوره اقتصادی و اجتماعی نه سخت‌گیرانه عمل کنیم که متهم به افراطی‌گری شویم و نه سهل‌آنگاری و ساده‌اندیشی کنیم که تفریح تلقی شود. بلکه همان شعاری که رییس جمهور در قالب اعتدال مطرح کردند را ملاک قرار دهیم.

نماینده مردم بهشهر در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بر مبنای نظر کارشناسی معاون نظارت مجلس، برنامه‌های آقای زنگنه از 17 مورد تنها 7 مورد شرح وظیفه وزارتخانه است و از 19 مورد، تنها سه مورد منطبق با برنامه پنجم است.

مقیمی با بیان اینکه مجلس امروز در آزمون بزرگی قرار گرفته،گفت: شما می‌خواهید برای کسی تصمیم بگیرید که 8 سال سابقه کار در وزارت نفت داشته و فارغ از سلامت شخصی او خروجی مدیریتش برای کشور خسارت‌بار است. ترغیب رشوه، زد و بند، باندبازی و رانت‌خواری افراد خاص و بعضی از آقازاده‌ها که در گزارش دادگاه خارجی به آنها نام جونیور داده‌اند و همچنین اکثر قراردادهایی که در زمان وزارت آقای زنگنه در وزارت نفت منعقد شده، همه دارای ابهام است و در دادگاه‌های بین‌المللی و داخلی دارای پرونده است مانند قرار داد کرسنت، توتال کیش و میدان‌های نفتی و همچنین قراردادهای شل، اسپات‌اویل و... و خود به عنوان متهم در دادگاه‌های داخلی و خارجی باید پاسخگو باشد.

این عضو کمیسیون عمران مجلس ادامه داد: سابقه آقای زنگنه مدیریتی آمرانه، انحصاری، بدون مشورت، ترغیب و اشتیاق به کشورهای خارجی و تحقیر شرکت‌های داخلی، بهم زدن ساختار یکپارچه نفت، افزایش شرکت‌های دولتی از 30 شرکت به 180 شرکت، تکه تکه کردن ساختار وزارت نفت است.

مقیمی یادآور شد: امروز دنیا در قالب انسجام شرکت‌ها و در قالب ایجاد شرکت‌های هولدینگ سعی می‌کند بهره‌وری را بالا ببرد. این تجربه آقای زنگنه باعث تحمیل استقراض 70 میلیارد دلاری بر کشور بوده است. عدم نظارت بر پیمانکاران خارجی نیز از مدیریت ضعیف ایشان است.

نماینده مردم بهشهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به جلسات رای اعتماد زنگنه در مرحله دوم وزارت وی یادآور شد: آقای کهرم که از نیروهای اصلاح‌طلب مجلس ششم بود و آقای محتشمی‌پور از شخصیت، عملکرد و مدیریت آقای زنگنه در زمانی که او قرار بود مرحله دوم از مجلس رای اعتماد بگیرد، اظهاراتی داشتند مبنی براینکه" متاسفانه مدیریت عالی وزارت نفت، عملکرد و سیاست‌هایی را دنبال کرده‌اند که پی‌آمد این نوع افراد باعث ایجاد سازمان سایه توسعه پیوندها و معادلات باندی گسترده شده و با این روند کارشناسان دلسوز با سابقه صنعت نفت در چنین فرآیندی دچار جدایی از جریان تصمیم‌سازی شده‌اند و در مقابل حدود 30 نفر از خارج از صنعت نفت در مدیریت ارشد نفت قرار می‌گیرند."

مقیمی در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: آقای محتشمی‌پور در اظهاراتی نیز گفته «از همه مهم‌تر اتکاء به پیمانکاران خارجی و نادیده گرفتن پیمانکاران داخلی است. ضمن اینکه شاهد حجم قراردادها با احتساب سود زیاد به علاوه پاداش و 50 میلیارد دلار ایجاد تعهد هستیم در حالی که این موضوع با کمال تاسف این موضوع را اطلاع‌رسانی و شفاف‌سازی به مجلس و دولت نکرده است.»

عبدی: "زنگنه" می‌تواند وضعیت معیشتی مردم را بهبود ببخشید

یک عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت با بیان اینکه زنگنه با تصدی وزارت نفت می‌تواند وضعیت معیشت مردم را بهبود ببخشد گفت که وزیر پیشنهادی نفت دارای دیپلماسی قوی است.

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، ایرج عبدی موافق وزیر پیشنهادی نفت که وقت خود را با سعید حیدری طیب تقسیم کرده است، در جلسه علنی نوبت عصر امروز در ابتدا از نمایندگانی که از او برای گرفتن وقت نطقش برای دفاع از زنگنه درخواست وقت کرده بودند عذرخواهی کرد.

وی با اشاره به صحبت‌های توکلی مقیمی دو مخالف وزیر پیشنهادی نفت گفت: آقای توکلی صحبت‌های خود را به گونه‌ای بیان کردند که تلاش داشتند آقای زنگنه در این وزارتخانه بماند که نشد و آقای مقیمی نیز از کارهای بزرگ زمان وزارت آقای زنگنه قدردانی کرد.

عبدی همچنین از روحانی به دلیل معرفی کابینه‌ای با چنین دانش و تجربه‌ای تشکر کرد و گفت: از نمایندگان درخواست دارم که به موضوع دانش و تجربه وزرای پیشنهادی دقت بیشتری داشته باشند.

وی با بیان اینکه هفتاد درصد از اقتصاد کشور مربوط به نفت است گفت: همه ما وضعیت اشتغال را در حوزه‌های انتخابیه خود دیده‌ایم و طبیعتا از راهی جز صنعت نفت نمی‌توانیم مشکل را حل کرد و طبیعتا فردی با توانمندی و پتانسیل لازم باید در صدر این وزارتخانه باشد که بتواند اقتصاد را بچرخاند.

عبدی با بیان اینکه دولت احمدی‌نژاد وزارت نفت را با حداکثر کارآمدی و توان بهره‌وری در دست گرفت گفت: این دولت توانست درآمدهای زیادی کسب کند اما چیزی عاید کشور نشد، از طرف دیگر دولت احمدی‌نژاد در چهار سال دوم سعی کرد با انتشار اوراق مشارکت و عرضه آن به نوعی مشکلات را حل کند، شاید برخی بگویند که مشکلات این حوزه حاصل تحریم‌ها است اما باور من این است که همه مشکلات به تحریم‌ها باز نمی‌گردد.

نماینده مردم خرم‌آباد با اشاره به دوران وزیری زنگنه در وزارت نفت گفت: در این دوران ما شاهد ثبات مدیریتی بودیم و آقای زنگنه هشت سال وزیر وزارت نفت بود اما در هشت سال آقای احمدی‌نژاد هر یک سال و نیم یک وزیر روی کار آمد که این نشان دهنده عدم اطمینان به وزارت نفت است.

وی با بیان اینکه بسیاری از کارشناسان اذعان دارند که زنگنه می‌تواند وضعیت مردم را از لحاظ معیشتی بهبود ببخشد افزود: بدنه وزارت و شرکت‌های نفت امیدوارند که زنگنه بیاید و وضعیت را سروسامان بدهد.

عبدی با بیان اینکه زنگنه دارای قدرت دیپلماسی قوی است به شبهات پیرامون قرارداد کرسنت اشاره و اظهار کرد: آقای زنگنه دیروز دو ساعت راجع به این قرارداد برای اعضای فراکسیون اصولگرایان صحبت کرد ولی قبول کنید که همه چیز را نمی‌توان در جلسه علنی مطرح کرد.

وی با طرح این پرسش که آیا دیپلماسی قوی‌تری از زنگنه برای وزارت نفت سراغ دارید، گفت: مخالفان می‌گویند که دردوران مدیریت آقای زنگنه مشکلاتی به وجود آمده است اما شما کدام وزارتخانه را سراغ دارید که بدون مشکل باشد ما اخیرا شاهد اختلاس 3 هزار میلیارد تومانی بودیم که باید وزیر اقتصاد ر ا سلاخی می‌کردیم.

عبدی در پایان از نمایندگان خواست که با توجه به تجربه و دانش 22ساله زنگنه به او رای اعتماد دهند تا تجربه و اعتماد به صنعت نفت برگردد.

توکلی: خلاف‌گویی قابل تحمل نیست

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در مخالفت با وزارت بیژن زنگنه در وزارت نفت، روایتی را از قسم جلاله او در مورد خلافی را ذکر کرد.

احمد توکلی که در مخالفت با وزیر پیشنهادی نفت سخن می‌گفت، اظهار کرد: برای من دشوار است که امروز در این باره صحبت کنم زیرا امید و همگرایی که در کشور ایجاد شده، یک سرمایه اجتماعی مغتنم است که نباید آسیب ببیند اما چه کنم به رغم علاقه خودم برای اینکه آقای زنگنه به وزارت برسد، اتفاقی افتاد که باعث شد به مخالفت گرایش یابم.

وی افزود: تقریبا همه همکاران می‌دانند که من از هفته گذشته تا پریشب تلاش داشتم آقای زنگنه مسوولیت وزارت نفت را به عهده بگیرد. این به رغم مخالفت‌های طولانی من با ایشان در صدارت وزارت نفت در دولت‌های گذشته بود.

احمد توکلی با اشاره به دلایل پیشین خود برای تلاش در جهت رای‌آوری زنگنه در وزارت نفت، گفت: یکی از دلایل وضعیت عرصه نفت و گاز در شرایط فعلی که با دشواری‌های سختی روبه‌رو بود. دیگر اینکه به دلیل اینکه چند دوره شاهد صدارت غیرنفتی‌ها بر وزارت نفت بودیم، یک نوع دلخوری و احساس سرافکندگی به طور عمومی وجود دارد که وقتی احساس کردند آقای زنگنه می‌خواهد وزیر شود، نشاطی پیدا شده زیرا ایشان را نفتی می‌دانند و این باعث می‌شود کارآیی بالا برود حتی گروه‌های وطن‌دوست استقلال طلب که معمولا با آقای زنگنه مخالف بودند اکثرشان از این موضوع استقبال کردند و بالاخره اینکه آقای زنگنه از روزی که می‌خواهد رای بگیرد، از همان لحظه وزیر بود و برای شناخت وزارتخانه و انتصاب‌ها وقتی نیاز نداشت و دیگر اینکه نفت متاسفانه همچنان منبع اصلی تامین دولت است.

نماینده مردم تهران ادامه داد: در تاریخ 18 مرداد آقای زنگنه به دفتر من آمد، مسائلی رد و بدل شد و من به صراحت به ایشان گفتم شما اگرچه فاسد نیستی اما اهتمامی برای مبارزه با فساد نداری. در به کارگیری نیروها و ظرفیت‌های داخلی هم اهتمام نداری. به رغم این همت بیشتری کن و معلوم شد نظر من مثبت است و ایشان استقبال کرد.

توکلی با اشاره به تشکیل جلساتی در کمیسیون تلفیق برای بررسی برنامه‌های زنگنه اضافه کرد: در این جلسه که 40، 50 نفر از دوستان بودند، من نظراتم را گفتم و جلسه با وجود مخالفت‌ها تعدیل شد و قرار شد کمیته 5 نفره‌ای مسائل را بررسی بیشتری کنند و برادرانی که به ایشان معترض بودند دعوت شوند، این جلسه ظهر سه‌شنبه تشکیل شد. 5 نفر از نمایندگان و آقای زنگنه و یکی از دستیارانشان حضور داشتند.

این نماینده اصولگرای مجلس خاطرنشان کرد: در این جلسه ضمن بررسی مسائل، آقای امیرآبادی که عضو کمیته بود مساله‌ای مطرح کرد که من وارد محتوای آن نمی‌شوم. ایشان مطلبی را به آقای زنگنه نسبت داد و آقای زنگنه قسم جلاله خورد که این درست نیست و من از فلان موقع به بعد فلان کار را نکردم. آقای امیرآبادی گفت من سند دارم. من به ایشان رو کردم و به ایشان گفتم مسلمانی که قسم جلاله می‌خورد موضوع را تمام کن.

توکلی در بخش دیگری از مخالفت خود از زنگنه یادآور شد: فردای آن روز من تلاش کردم بعضی از موانع از جلوی پای آقای زنگنه دور شود و ملاقاتی دیگر با یکی دیگر از نمایندگان داشتم که اطلاعات تعیین‌کننده‌ای در مورد ایشان داشت تا آن مانع هم رفع شود. تا غروب سه‌شنبه سندی به دست ما رسید که نشان داد قسم ایشان کاملا غلط است. من خیلی منقلب شدم. زیرا اشتباه کردن، موضوعی را عوضی تشخیص دادن و حتی مبانی مختلف داشتن قابل پذیرش است اما کتمان حقیقت یا وارونه جلوه دادن حقیقت باعث می‌شود کار بیخ پیدا کند.

نماینده مردم تهران در مجلس تاکید کرد: اگر بنا بر صدق باشد، با مشاوره، کار جمعی و حتی سعی و خطا می‌شود ضعف‌ها را برطرف کرد اما اگر بنا باشد پرده پوشی در کار باشد، دیگر نمی‌شود هیچ ضعفی را جبران کرد. در همه نظام‌های مردم سالار مخصوصا در اسلام، صدق بسیار مهم است. در هر سازمانی مقام والای سازمان امضایش صحت موضوع و مقدمات را تصدیق می‌کند اما اگر خود آن صاحب امضا زیر سوال رفت، سنگ روی سنگ بند نمی‌شود و من و شما روی این مساله حساس هستیم.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: یادتان هست که در مجلس گذشته برادری که دستش کوتاه است، همین گرفتاری را پیدا کرد. همین آقای مقیمی در نصب آن برادر زحمت کشید و وقتی فهمید خلاف است، تلاش کرد تا مساله جور دیگری حل شود. وزیر دیگری هم خلافی کرد اما متاسفانه مجلس به عرض من گوش نداد و چوبش را اقتصاد ملی خورد.

توکلی با اشاره به نگارش نامه خود به رییس جمهور در این رابطه اظهار کرد: من صبح امروز نامه‌ای به آقای روحانی نوشتم، مطلب را شرح دادم و گفتم خیلی متاسفم که این وضع پیش آمده، اما خلاف‌گویی قابل تامل نیست. به خصوص که برای آن سوگند خورده شود. بعد با چند نفر از نزدیکان رییس جمهور هم صحبت کردم و با خود آقای زنگنه موضوع را مطرح کردم که ایشان گفت تکذیب نمی‌کنم ولی یادم نبود. حالا شنیدم گفته شده که قسم چیز دیگری را خورده بودم.

توکلی یادآور شد: من تمام تلاشم را کردم روی اعتقاد و به رغم عقیده قبلی خود و سخت‌گیری‌هایی که داشتم، تسامح کردم که این برادر محترم در خدمت قرار گیرد. اما این مساله با هیچ چیز درست شدنی نیست زیرا نمایندگان قرار است رای اعتماد بدهند و اگر بنا براین شد که خلاف‌گویی شود و صداقت رعایت نشود چه می‌دانید که در مورد مهم‌تری این خطا دوباره تکرار نشود. آن هم وزارت نفت که منبع درآمد ملی ماست و چون با خارج ارتباط دارد، پیچیدگی‌های جدیدی به آن اضافه می‌شود به ویژه اینکه در تحریم قرار داریم.

نماینده مردم تهران در پایان با بیان اینکه مجلس در آزمون بزرگی قرار دارد، گفت که نمی‌توان به چنین فردی رای اعتماد داد.

۲۶ مرداد ۱۳۹۲ ۰۱:۰۷
تعداد بازدید : ۸۵۷